dinsdag 2 april 2013

Van 1 maart tot vandaag. Het relaas.


Dit is niet de leukste post dat ik ga schrijven dus ik ga maar meteen met de deur in huis vallen: Ik heb uitzaaiingen in mijn lymfeklieren.
Op vrijdag 1 maart voelde ik een bultje in mijn oksel. Toch maar even naar het ziekenhuis, en maandag kreeg ik al te horen dat het niet zo goed was. Blijkt dus dat er een tumor zit in mijn lymfeklieren. Deze uitzaaiingen komen van het melanoom dat vorig jaar is weggehaald. Er was toen  nogthans een schildwachtklierprocedure uitgevoerd (dat is toen ze die eerste klier weggenomen hebben om te zien of er kankercellen inzaten) en die was negatief: geen kankercellen te bespeuren. Dus ik was niet bij die 20% die uitzaaiingen hebben. Maar wat blijkt nu: ik ben één van de zeldzame gevallen die na een negatieve schildklierprocedure dan toch uitzaaiingen krijgt. Lap....
De kankercellen van het melanoom kunnen zich via het lymfeklierstelsel verplaatsen, ze nestelen zich en maken tumoren (dat is wat ik nu heb) én ze kunnen zich ook via het bloed verplaatsen. Dan nestelen ze zich in de organen, en dat is ... allé ja, écht niet goed. (lees: bijna ongeneeslijk)
Ondertussen heb ik al heel veel onderzoeken gehad. De belangrijkste waren de CTI scan en de PET scan van mijn hele lichaam, kop tot teen. Dit was om te kijken of er tumoren op mijn organen zijn. Maar eindelijk goed nieuws! Geen tumor te zien op mijn longen, lever, hersenen, ....  Dus daar heb ik me enorm aan opgetrokken :-)
Wat nu? Opereren. Alle klieren in mijn oksel moeten eruit (zoals bij borstkanker). In het beste geval, en daar gaan we van uit, krijg ik daarna een jaar imunotherapie.
De operatie was eerst voorzien op 5 april (later dan gehoopt door mijn chirurg en specialist, maar er zijn hier net 2 weken fiestas en dan is alles ‘dicht’) Maar ik heb bericht gekregen dat de operatie verzet is naar dinsdag 2 april, omdat mijn tumor zienderogen groeit.
Dus ja, ik probeer hier ondertussen alles een beetje op orde te krijgen, bv net nog even naar tandarts geweest, huisje beetje op orde brengen en vooral veel tijd met Anna-Lucía doorbrengen. Want vanaf dinsdag staat er een zware periode voor de boeg. Zo’n okseltoilet (alle klieren eruit) is best een heftige operatie met een nasleep. Drainage, opzwellen arm, ontstekingen,... En dan die imunotherapie. Minder agresief dan chemo, maar je voelt je grieperig, koorts, rillingen,... en dat een jaar lang, 3 inspuitingen per week. Dat is in het beste geval. Als blijkt dat er nog kankercellen zitten in klieren naar de hals, en die kunnen ze niet wegnemen, dan volgt er nog bestraling of toch chemo...  Maar laten we ervan uit gaan dat dat niet nodig is.

In ieder geval, wij gaan ervoor! Het zal even doorbijten zijn, maar genezen is de enige oplossing! :-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten